Kilpailumanipulaatio: Älä riko urheilua
Urheilun eettisyys ja reilu peli ovat keskeisiä arvoja, jotka muodostavat perustan urheilun hienoimmille hetkille.
Kilpailumanipulaatio uhkaa kuitenkin näitä periaatteita, vääristäen urheilun luonnetta ja vaarantaen urheilijoiden rehellisen ponnistelun merkityksen.
Tässä artikkelissa tarkastelemme kilpailumanipulaation eri muotoja, niiden vaikutuksia ja keinoja, joilla voimme yhdessä torjua tätä vakavaa uhkaa urheilulle.
Kilpailumanipulaatio on vakava uhka urheilun eettisyydelle ja reilun kilpailun periaatteille. Se vääristää urheilun luonnetta ja siksi jokaisen urheilun ystävän tulee olla tietoinen tästä ilmiöstä ja osallistua sen vastaiseen taisteluun. Avainasemassa on tiedon sekä osaamisen jakaminen niin liitto- kuin seuratasolla.
Suomen Nyrkkeilyliitto on omalta osaltaan sitoutunut torjumaan kilpailumanipulaatiota. Nyrkkeilijöiden tulee pitää kiinni rehellisistä kilpailuperiaatteista ja kieltäytyä osallistumasta mihinkään epäilyttävään toimintaan. Urheilun seuraajien tulee olla valppaina ja ilmoittaa epäilyttävistä tapahtumista asianmukaisille viranomaisille.
Suomen Urheilun Eettinen Keskus (SUEK) on tärkein toimija kilpailumanipulaation torjunnassa. Sen tehtävänä on mm. koordinoida Reilun kilpailun ohjelmaa osana koko Suomen urheiluyhteisön vastuullisuusohjelmaa.
SUEK tarjoaa kattavan ohjeistuksen aiheesta sekä koulutusta niin urheilijoille, valmentajille kuin muille urheilun parissa toimivillekin. On tärkeä oppia tunnistamaan lahjonta- ja sopimusyritykset sekä miten toimia, jos joutuu kohtaamaan näitä tilanteita. Näin pyritään varmistamaan, että urheilutoiminta säilyy rehellisenä ja eettisenä.
ILMO-palvelu
Mikäli havaitset kilpailumanipulaatiota tai siihen viittaavaa toimintaa,
voit tehdä siitä ilmoituksen SUEK:n ilmiantojärjestelmän, ILMO:n kautta. ILMO-palvelussa on mahdollista tehdä ilmoitus urheilijan tai muun toimijan epäilyttävästä toiminnasta.
SUEK kannustaa urheilijoita, valmentajia ja muita toimijoita ilmoittamaan epäilyttävistä tai mahdollisesti manipulatiivisista tilanteista luottamuksellisesti. Tämä antaa mahdollisuuden puuttua ongelmiin varhaisessa vaiheessa ja estää manipulaation leviämistä.
Manipulaation muodot
Kilpailumanipulaatio voi ilmetä monin eri tavoin, ja on tärkeää tunnistaa erilaiset tilanteet, jotka voivat olla manipulatiivisia. On tärkeää tiedostaa kilpailumanipulaation erilaiset muodot, kuten otteluiden sopiminen, tulosten järjestely, dopingin käyttö ja tuomaripäätöksiin vaikuttaminen.
Esimerkkejä asioista, jotka voidaan luokitella kilpailumanipulaatioksi, ovat:
Otteluiden sopiminen: Tilanne, jossa nyrkkeilijät tai valmentajat sopivat etukäteen otteluiden lopputuloksesta tai tiettyjen tapahtumien kulusta pelin aikana. Tämä voi sisältää esimerkiksi tarkoituksellista tappion ottamista tai heikkoa suoritusta.- Tulosten järjestely: Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että nyrkkeilijä tai seura yrittää keinotekoisesti vaikuttaa kilpailun tulokseen esimerkiksi lahjomalla vastustajaa tai tuomareita.
- Dopingin käyttö: nyrkkeilijöiden tai joukkueiden tarkoituksellinen suorituskyvyn parantaminen kielletyillä aineilla tai menetelmillä kilpailuetua saavuttaakseen.
- Tuomaripäätösten vaikuttaminen: Tilanne, jossa tuomareita yritetään painostaa tai lahjoa, jotta he tekisivät puolueellisia päätöksiä otteluiden kulusta tai tuloksista.
- Vedonlyöntiin liittyvät manipulaatiot: Urheiluvedonlyönnissä voi tapahtua manipulaatiota, kuten yritystä vaikuttaa kilpailun lopputulokseen omaksi hyödyksi.
ÄLÄ LEVITÄ TIETOJA
Esimerkiksi nyrkkeilijän terveystietojen antaminen eteenpäin voi olla osa kilpailumanipulaatiota, erityisesti jos tietojen tarkoituksena on saada kilpailuetua tai vaikuttaa kilpailun lopputulokseen epäreilulla tavalla.
Terveystietojen antaminen voi tapahtua esimerkiksi siten, että urheilija tai hänen edustajansa paljastavat vastustajan heikkouksia tai loukkaantumisista aiheutuvia haavoittuvuuksia kilpailun aikana. Tällainen toiminta voi johtaa epäreiluun kilpailuetuun ja vääristää kilpailun tulosta.
On tärkeää ymmärtää, että urheilun eettisten periaatteiden mukaan kaikkien urheilijoiden terveystiedot tulisi pitää luottamuksellisina ja yksityisinä, ellei niiden jakaminen ole välttämätöntä urheilijan turvallisuuden tai hoidon kannalta.
Terveystietojen väärinkäyttö kilpailuetujen saavuttamiseksi voi johtaa vakaviin seurauksiin, kuten urheilun eettisten sääntöjen rikkomuksiin ja kilpailumanipulaation syytteisiin.
Terveystietojen antaminen eteenpäin kilpailijalle tai tämän edustajille manipulatiivisiin tarkoituksiin luetaan osaksi kilpailumanipulaatiota, ja siihen tulisi suhtautua vakavasti ja torjua sitä asianmukaisilla toimenpiteillä.
Näiden esimerkkien tunnistaminen ja niihin puuttuminen ovat keskeisiä toimenpiteitä kilpailumanipulaation torjumisessa. Kaikki urheilun parissa toimivat osapuolet, kuten urheilijat, valmentajat, tuomarit ja liittojen virkailijat, ovat vastuussa reilun pelin edistämisestä ja manipulaation torjumisesta omassa toiminnassaan.
Teksti: AI, Päivi Ahola
Kuvat: iStockphoto, Päivi Ahola
Lähde: SUEK
Rion olympialaisissa venäläinen Evgeny Tishchenko julistettiin olympiavoittajaksi buuausten keskellä.
Hänen voittoaan Vassiliy Levitistä pidettiin epäoikeudenmukaisena. Kyseenalaiset tuomiot aiheuttivat useiden tuomareiden syrjäyttämisen tehtävistään Rion kisojen ajaksi. Suomen Allan Roos todettiin selvityksissä syyttömäksi.
Kuva vuoden 2017 GeeBee Turnauksesta.
Kuva: Päivi Ahola