Harrastamisen Suomen malli on iskun paikka nyrkkeilylle

17.6.2024

Ovatko nyrkkeilyseuramme valmiina iskuun?

 Harrastajamäärien kasvattaminen on lajille kuin lajille hankalaa. Lasten ja erityisesti heidän vanhempiensa sieluista taistelevat useat harrastukset sekä seurat. Kilpailua ei helpota se, että esim. 1983 Suomeen syntyi noin 65 000 lasta ja vuonna 2022 vain 45 000. Mutta kilpailussa on myös ohituskaista. Ohituskaistan nimi on Harrastamisen Suomen malli.

 Harrastamisen Suomen malli mahdollistaa ilmaisen harrastuksen (1-9. luokka) koulupäivän jälkeen. Harrastusten vetäjinä ovat niin seurat, erilaiset järjestöt kuin yksittäiset laji-ihmiset. Rahoitus harrastuksiin tulee Opetus- ja kulttuuriministeriöltä, jolta kunnat hakevat rahoitusta. Kunnat valitsevat harrastusten tarjoajat ja maksavat saamistaan rahoista järjestäjän kulut.

 Ohituskaistalla on siis mahdollisuus tavoittaa helposti iso määrä oppilaita ja saada innostuneet mukaan myös seuran muuhun toimintaan. Ja vaikka nyt ei lajista innostuisikaan, on paljon helpompi lähteä aikuisena seuran kursseille mukaan, kun on jokin kosketus lajiin. Olisin toivonut tämän mallin olleen käytössä jo kymmenen vuotta sitten. Kiersin pesäpalloseuran toiminnanjohtajana Helsingin kouluja ja pidin pesäpallotunteja. Tarkoituksena oli saada lisää junioreita mukaan lajiin, mutta yhdenkin kiinnostuneen löytäminen vaati useita kouluja sekä tunteja. Työ tuotti lopulta yhden ikäkausijoukkueen seuraan.

 

Mahdollisuus sparrailla aiheesta

 Nyrkkeilyn puolella Harrastamisen Suomen malli on heikosti hyödynnetty. Ainoastaan kolme harrastusten tarjoajaa löytyi Suomesta, joiden toimintaan kuuluu nyrkkeily tai nyrkkeily osana muita lajeja. Tiedän varmuudella vain yhden nyrkkeilypuolen toimijan, joka on ollut tänä lukuvuonna aktiivisesti mukana.

Olin yhteydessä muutamaan erikokoiseen kuntaan (Helsinki, Kotka, Paimio, Kokkola ja Rovaniemi) ja tiedustelin mallista. Ympäri Suomen käytännöt hieman vaihtelevat mm. siinä miten harrastukset valikoituvat ja mihin mennessä seuraavalle lukuvuodelle haetaan mukaan toimintaan. Osassa kunnista ovat kaikki harrastusryhmät täynnä ja osa lapsista jää jopa ulkopuolelle. Tässä on myös vaihtelua. Yhtäläistä oli, että kaikki suosittelivat nyrkkeilyseuroja lähtemään mukaan. Tarvetta erilaisille lajeille on. Mitä pienemmästä kunnasta on kyse, sitä yksipuolisempi tarjonta usein on.

Jos innostuit ohituskaistasta tai haluat kuulla siitä lisää, ole minuun yhteydessä. Suurimmalla osalla kuntia on toki hyvät nettisivut ja sieltä tavoittaa myös oikeat henkilöt, mutta mielelläni sparrailen asiasta kanssasi.

 

Markku Rantahalvari, SNL hallituksen jäsen

+358 (0)44 780 0217 / markku.rantahalvari ät oll.fi


 

Markku Rantahalvari on Opiskelijoiden Liikuntaliiton tapahtuma ja koulutusasiantuntija