Nyrkkeilystä hyvä harrastus nuorelle

14.10.2022

UNOHDA ensin Hollywood-leffat, astu sen jälkeen rohkeasti sisään nyrkkeilysaliin. 

Moni vanhempi epäröi päästää lastaan harrastamaan nyrkkeilyä aivan turhaan. Mielikuvat leffojen mäiskinnästä, synkästä ja armottomasta ilmapiiristä eivät anna oikeaa kuvaa urheilulajista nimeltä nyrkkeily. Anna siis lajille mahdollisuus ja tule tutustumaan toimintaamme ympäri Suomea. 

Oskari Immonen, 15, aloitti nyrkkeilyn 4 vuotta sitten etsiessään judon ja telinevoimistelun jälkeen uutta harrastusta kamppailulajien parista. Nyrkkeilyssä häntä kiehtoivat lajin fyysisyys ja harjoittelun monipuolisuus. Lajin aloittaminen on verrattain helppoa, eikä se vaadi kalliita välinehankintoja.

"Perusasiat on kohtalaisen helppo oppia, mutta kun aletaan korjata tekniikkaa mahdollisimman tehokkaaksi ja tarkaksi huomaa kyllä, miten vaikeasta lajista onkin kyse", toteaa Oskari. 


Salilla saat olla oma itsesi

Nyrkkeilysaleilla toteutuu yhdenvertaisuus ja tasa-arvo mitä parhaiten, sillä useimmissa seuroissa kilpailijat treenaavat yhdessä. 

”Meillä kilpailijat harjoittelevat salilla yhdessä, treenit ovat kaikille samat. On siistiä haastaa kokeneempia ja samalla testata, kuinka hyvin pysyy itse vauhdissa mukana. Pidän kaikesta treenaamisesta, mutta sparrit eli otteluharjoitukset ovat parasta.”

Moninkertaisen arvokisamitalistimme Pihla Kaivo-ojan isä totesi syksyn mitalikahvitilaisuudessa hieman huvittuneena, että olihan se outoa viedä pieni tyttö treenaamaan miesten joukkoon, mutta kaikki ottivat tosissaan treenaavan Pihlan hyvin vastaan. 

Finbox kyseli entisiltä ja nykyisiltä kilpailijoilta, mikä heitä aikoinaan veti mukaan lajin pariin. 

Toisille innostus on syttynyt perheen piirissä, toiset ovat kokeilleet lajia ensimmäistä kertaa koulussa opettajan suosituksesta. Lajin pitkät perinteet sekä joukkuehengen kokeminen yksilölajissa viehtääi monia. Tärkeimpänä innoittajana on kuitenkin ollut salilla koettu tunne arvostuksesta. Kuten eräs vastaaja totesi: "Se tunne, että kelpasin porukkaan just sellaisena ja sen tasoisena kuin lin. Tuli tunne, että olen tärkeä omana itsenäni."

Harrastus tai tavoitteellisuus

Tavoitteellisesti harjoittelevalla Oskarilla on valmentajan laatima treeniohjelma sekä yhdessä sovittu tavoite. Kauden ykköstavoite on nuorten Suomen mestaruus. Ensimmäisiin salikisoihin Oskari osallistui harjoiteltuaan noin vuoden. Nyt takana on 18 matsia ja menestystä myös kansainvälisistä seuraturnauksista.

Monissa seuroissa nuorella on mahdollisuus harrastaa nyrkkeilyä ilman kilpavelvoitetta. Kilparyhmään voi siirtyä, mikäli kiinnostus ottelemisesta kilpailumielessä kuitenkin syttyy, mutta pakollista se ei ole siis missään. 

Monessa seurassa nuori aloittaa harrastuksen kuntonyrkkeilyryhmässä ja taitojen kartuttua on mahdollista siirtyä nuoriso- tai harrasteryhmiin. Kysy oman lähialueesi seuroilta, miten nuorten harrastusmahdollisuus heillä on organisoitu. 


Joukkuehenki on vahvaa nyrkkeilyssäkin

Hyvä yhteishenki on tärkeää myös nyrkkeilyssä, vaikka kilpakehässä vastustaja kohdataan yksin. Nyrkkeily tarjoaa nuorille oivan paikan harjoitella sääntöjen noudattamista, antaa ja saada kokea arvostusta. Maine herrasmieslajista pätee yhä tänä päivänä. Jokainen Nyrkkeilyliiton seuroista on sitoutunut varmistamaan, että seuratoiminta on kaikille turvallista ja mukavaa. Kamppailija ei kiusaa on mottomme. Vaikka oma seura olisikin pieni, tekevät seurat ahkerasti yhteistyötä harjoittelun monipuolistamiseksi. Yksilölajin vahvuus syntyy sen yhteisöllisyydestä. 

”Teemme treenivierailuja toisien seurojen saleille. Lisäksi on treenileirejä, joissa saa monipuolista treenikokemusta eri valmentajien opeissa. Olen leireillyt myös ulkomailla, viimeksi kesällä Saksassa, jossa otin myös yhden matsin. Kisareissuilla oma joukkue ja seurakaverit pitävät aina huolen, että kannustus kuuluu kehään asti", muistuttaa myös Oskari.